Yeminden dönmek

SORU: Hocam ben üniversite öğrencisiyim. Kaldığım evde, belirli bir partiye oy vermek üzere Kur’an’a el bastırdılar. Bu yemin sayılır mı? Başka bir partiye oy versem, günah olur mu?

CEVAP:

Fıkhi bir kavram olarak yemin; bir kimsenin Allah’ın adını veya sıfatını zikrederek sözünü kuvvetlendirmesi demektir. Yemin, genellikle Allah adına yapılır. Bu da “Vallahi, Billahi” gibi ifadelerin söylenmesiyle olur. Fakat başta Kur’an-ı Kerim ve Kabe olmak üzere mukaddesler üzerine yapılan yeminler de yemin mefhumuna girer ve bunlar üzerine yapılan yeminler geçerlidir.

Yemin etmek aslında mübah bir davranış olmakla birlikte, gereksiz yere yemin etmek ve onu alışkanlık haline getirmek doğru değildir. Özellikle ticari hayatta yemin edilmesi hadislerle yasaklanmıştır.

Yerine getirilmesi mümkün ve mubah olan bir şeyi, ileride yapacağına veya yapmayacağına yemin eden kişi, bu yeminini yerine getirmelidir.  Kur’an-ı Kerim’de, verilen sözün yerine getirilmesi hakkında “Yeminlerinizi koruyunuz.” (Maide, 5/89), “Allah adına yaptığınız ahitleri yerine getirin. Allah’ı kefil tutarak kuvvetlendirdikten sonra yeminlerinizi bozmayın. Şüphesiz ki Allah yaptıklarınızı bilir.” (Nahl, 16/91) buyurulur. Bu itibarla bir müslümanın yemin etmemesi, yemin etmişse bu, verdiği söze Allah’ı şahit tutmak demek olduğundan mutlaka yeminine bağlı kalması gerekir.

Ancak farz veya vacip olan bir şeyi yapmamaya ya da haram ve günah olan bir şeyi yapmaya yemin eden kişinin, bu yeminini yerine getirmeyip keffaret vermesi gerekir. Dinen tavsiye edilen bir şeyi yapmamaya yemin eden kimsenin ise yeminini bozup keffaret ödemesi daha uygundur. Mesela, bir kimsenin borcunu ödememeye, bir müslüman kardeşiyle konuşmamaya, anne babasıyla aynı evde oturmamaya yemin etmesi gibi durumlarda yeminin bozulup keffaret ödenmesi tavsiye edilmiştir.

Belirli bir partiye oy vermek üzere yapılan yemine gelince, oy verilecek partinin söylem, eylem ve vaatleri İslam dinin değerlerine aykırı değilse ve müslümanların dinlerini özgürce yaşamalarına dönük politikaları varsa, yeminin gereğini yerine getirmek gerekir. Ancak İslami değer ve öğretilere aykırı politikaları olan, Müslümanların dinlerini gereği gibi yaşamalarına engel olacak uygulamalara kısa veya uzun vadede girecek parti ve düşüncelerin desteklenmesi dinen doğru olmayacağı için, bu yönde yapılan yeminlerin yerine getirilmemesi günah olmaz. Ancak keffaret ödemesi gerekir. Nitekim bir hadis-i şerifte: “Bir kimse bir şey için yemin eder, sonra da ondan hayırlısını görürse yeminini bozsun ve keffaret ödesin” (Müslim, Eyman, 11-19) buyurulmuştur. Yemin keffareti ise; 10 fakiri sabah-akşam doyurmak veya 10 fakiri giyindirmektir. Bunları yapamayan kişinin ise 3 gün oruç tutması gerekir.

Selam ve duam ile… M.Salih Kumaş