Kur’an Notları-1: İstediğin şey kadardır imanın…

Mehmet Salih Kumaş

Maruf Derneği Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Uludağ İlahiyat Fakültesi İslâm Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent

İnançsız insanı motive eden en kuvvetli şey, para-pul, makam-mevki gibi dünyevi şeylerdir. O, yaptığı her şeyin karşılığında dünyevi bir şeyler bekler.

فَلَمَّا جَٓاءَ السَّحَرَةُ قَالُوا لِفِرْعَوْنَ اَئِنَّ لَنَا لَاَجْراً اِنْ كُنَّا نَحْنُ الْغَالِب۪ينَ

Sihirbazlar (Musa ile mücadele için) geldiklerinde Firavun’a, “Eğer üstün gelen biz olursak herhalde bize bir ödül vardır, değil mi?” dediler. (Şu’arâ, 41)

Firavun ahiret inancı olmayan insanları nasıl motive edeceğini çok iyi bildiği için, onlara şöyle demiştir:

قَالَ نَعَمْ وَاِنَّكُمْ اِذاً لَمِنَ الْمُقَرَّب۪ينَ

“Evet”, dedi; “O takdirde gerçekten üst düzey adamlarımdan olacaksınız. (Şu’arâ, 41)

Ancak Hz. Musa’nın mucizeleri karşısında bir anda iç dünyaları değişen, ufukları açılan  o büyücülerin varlığa bakışları değişmiş ve peşinden koştukları şeylerin anlamsızlığını fark etmişlerdi. Hatta inançsızlar için çok kuvvetli bir caydırıcı olan işkence veya ölüm tehditleri bile bir şey ifade etmez olmuştu:

قَالُوا لَا ضَيْرَۘ اِنَّٓا اِلٰى رَبِّنَا مُنْقَلِبُونَۚ

“Zararı yok, dediler, nasıl olsa biz rabbimize döneceğiz. (Şu’arâ, 50)

Gerçek anlamda imanın tadını alan bu bahtiyar insanlar, asıl hayatın, gerçek mükafatın ahirette olduğunu anlayınca daha önceki hallerine hayıflanıp pişman olmuşlar ve Rablerine şöyle niyazda bulunmuşlardı:

اِنَّا نَطْمَعُ اَنْ يَغْفِرَ لَنَا رَبُّنَا خَطَايَانَٓا اَنْ كُنَّٓا اَوَّلَ الْمُؤْمِن۪ينَۜ۟

İlk iman edenler olduğumuz için rabbimizin hatalarımızı bağışlayacağını umuyoruz.”. (Şu’arâ, 51)

Rabbimiz dünya-ahiret dengesi açısından bizlere örneklik teşkil edecek şekilde birçok  peygamberin dilinden tüm insanlığa en temel motivasyon unsurunu bizlere haber vermektedir: